سیگار بعد از عمل اسلیو معده یکی از پرسشهایی است که همواره در ذهن متقاضیان عمل جراحی اسلیو میگذرد. اینکه در چه زمانی قبل از عمل باید استعمال دخانیات را متوقف کنیم. سؤال بعدی زمانی است که میتوانیم بعد از عمل اسلیو معده استعمال دخانیات را شروع کنیم. مورد بعدی عوارض استعمال دخانیات بعد از انجام عمل جراحی اسلیو است. این جزئیات میتواند موجب کاهش کارآمدی یک عمل جراحی لاغری یا در مقابل کارایی آن باشد. هدف این مقاله این است که عوارض استعمال سیگار متعاقب عمل را تشریح و زمان مطمئن شروع سیگار کشیدن بعد از عمل مشخص شود.
تعریف عمل اسلیو معده
برای شروع بحث باید از کاربردیترین سؤال ممکن شروع کنیم. عمل اسلیو معده چیست؟ یکی از اعمال جراحی است که میتواند وزن فرد جراحیشده را در درازمدت کاهش دهد. زمانی این نوع عمل به کار میرود که روشهای قبلی لاغری مانند رژیم غذایی، ورزش یا دارودرمانی چندان مفید نباشند. گروه هدف برای عمل انجام اسلیو معده افرادی با شاخص توده بدنی بین 35 تا 45 میباشند. این امر نشاندهنده چاقی شدید در فرد است. اما معیار سنجش چاقی چیست؟ همانطور که در بالاتر ذکر شد برای این منظور از شاخصی با نام شاخص توده بدنی استفاده میشود. اگر وزن فرد را بر مجذور قد او تقسیم کنیم این شاخص به دست میآید. این شاخص دارای حالتهای زیر است:
1) افراد با شاخص توده بدنی زیر 20 لاغر میباشند.
2) افراد با شاخص توده بدنی بین 20 الی 25 دارای وزنی متناسب میباشند.
3) افراد با شاخص توده بدنی بین 30 الی 25 دچار اضافهوزن هستند.
4) افراد با شاخص توده بدنی بیشتر از 30 دچار بیماری چاقی هستند.
هر 5 عدد افزایش این شاخص، یک درجه چاقی را بالاتر میبرد. همانطور که گفتیم افرادی با شاخص توده بدنی بی ام آی (BMI) بین 35 تا 45 برای عمل اسلیو مناسباند. معمولاً افرادی با درجه چاقی کمتر میتوانند از روشهای کمتر تهاجمی و معمولیتر بهره گیرند. افراد با درجات چاقی فوقالعاده بالا هم برای این نوع عمل مناسب نیستند.
آماده سازی قبل از عمل جراحی اسلیو معده
طبیعی است که پزشک جراح باید قبل از عمل باید سلامت فرد متقاضی عمل را تائید کند. جراح برای این منظور میتواند روشهای مختلفی را به کار بگیرد. معمولترین روش معاینه فیزیکی فرد است. این معاینه با گرفتن شرححال دقیق از فرد مراجعهکننده همراه میشود. همچنین پزشک جراح میتواند آزمایشهای مختلفی را درخواست کند. این آزمایشها به شناخت از شرایط بدنی فرد مراجعهکننده کمک میکند. آزمایشهای خون، MRI، سونوگرافی و… میتواند پزشک را در تشخیص بهتر کمک کند. جدا از تشخیص برای آمادهسازی بیمار باید چند اقدام دیگر را هم انجام دهد. این اقدامات شامل موارد زیر میباشد.
رعایت یک رژیم غذایی متعادل
معمولاً دو هفته قبل از عمل فرد باید یک رژیم غذایی نگهدارنده را رعایت کند. هدف این رژیم غذایی کاهش چربی ر کبد و شکم فرد جراحی شونده است. کاهش چربی در این دو ناحیه مخاطرات حین و بعد از عمل را کاهش خواهد داد.
عدم مصرف الکل و نوشیدنیهای الکلی
قبل از برشمردن معایب این نوشیدنیها باید بگوییم که مصرف الکل در شریعت اسلام حرام و ناپسند میباشد. ولی بهجز این داشتن مقدار زیاد انرژی، تأثیر در اتساع شکمی، بالا بردن حجم ذخیره چربی بدن و داشتن فیبرهای از معایب این نوشیدنیها هستند. با مصرف الکل بعد از عمل اسلیو معده بدن مقدار زیادی انرژی را بدون نیاز چندان به هضم دریافت میکند . این عمل در درازمدت اختلال در گوارش و افزایش توده چربی را به دنبال دارد.
عدم استعمال دخانیات به ویژه سیگار
استعمال سیگار چه قبل و چه بعد از عمل خطرناک میباشد. این اقدام خطرات عمل جراحی را بالا میبرد . مصرف دخانیات حتی امکان بروز عوارض خطرناک در حین عمل را نیز افزایش میدهد. بنا بر تشخیص پزشک چند هفته قبل از عمل استعمال دخانیات مانند سیگار و قلیان باید مطلقاً متوقف گردد. ترک کردن سیگار گردش خون فرد جراحی شونده را منظمتر میکند.
بهداشت خواب
قبل از است فرد داوطلب باید بهداشت خواب خود را به نحو احسن رعایت کند. مقدار مناسب خواب فرد را هم از نظر جسمی و هم روحی برای عمل جراحی اسلیو معده آماده میکند.
عمل جراحی اسلیو
معمولاً 12 ساعت قبل از عمل جراحی فرد داوطلب چیزی مصرف میکند. مدتزمان کوتاهی مانند 1 الی 2 هم باید فرد در بیمارستان بستری باشد و بعد از تائید جراح عمل آغاز میگردد. این عمل جراحی با بیهوشی عمومی شروع میشود. برخلاف روشهای پیکرتراشی که بر خروج یا نابودی توده چربی تأکید دارند، عمل اسلیو آناتومی دستگاه گوارش را تغییر میدهد. عمل بای پس معده، بایدینگ معده و … کارکرد مشابهی دارند. این عمل 80 درصد حجم معده را کاهش میدهد. در نتیجه این عمل هم فرد غذای کمتری را مصرف مینماید و هم دارای اشتهای کمتری برای خوردن غذا میشود.
مخاطرات بعد از عمل جراحی اسلیو
عمل جراحی اسلیو دارای عوارض غالباً خفیف و نادری میباشند که با انجام مراقبت های بعد از عمل اسلیو معده به راحتی قابل کنترل میباشند. این مخاطرات مواردی مختلفی را در بر میگیرند که در ادامه ذکر میگردد:
- عفونت،
- خونریزی،
- بهبود دیرهنگام زخمهای بدن،
- گاهی نشت معده در محل جراحی،
- واکنش به بیهوشی حالت تهوع، استفراغ یا یبوست،
- ریفلاکس مری،
- تشکیل سریع سنگ صفرا،
- لخته شدن خون،
- بروز مشکلاتی در ریه،
- ریزش مو،
- بروز احساس خستگی در فرد،
- خشک شدن پوست،
- بدندرد و
- تغییرات در رفتار فرد جراحیشده.
سیگار بعد از عمل اسلیو معده
استعمال دخانیات بهویژه سیگار تأثیر کمی را بر میزان کاهش وزن بعد از عمل اسلیو معده دارد. مورد مهم تأثیر استعمال سیگار بر مخاطرات و عوارض بعد از عمل اسلیو معده میباشد. استعمال میتواند شدت مشکلاتی مانند بروز زخم، مشکلات ریوی، عفونت، سکته (قلبی یا مغزی) و حمله قلبی را بالا ببرد. همچنین استعمال دخانیات میتواند تأخیر در بهبودی زخمهای ناشی از عمل را در پی داشته باشد. مطالعات زیادی هم که در این زمینه انجام شده، موارد ذکرشده در بالا را تائید میکند. اما بیایید موارد بالا را تکتک مورد تحلیل قرار دهیم:
عوارض سیگار بعد از عمل اسلیو معده و بروز مشکلات ریوی
استعمال دخانیات در حالت عادی ظرفیت عادی ریه را پایین میآورد. ریه افراد سیگاری معمولاً آسیبپذیرتر از ریه افراد عادی است. معمولاً بین 1 تا 12 ماه طول میکشد که بعد از ترک سیگار به شرایط طبیعی خود بازگردد. اگر فرد با مشکل ریوی روبرو است، بعد از عمل جراحی این مشکل بیشتر نمایان میگردد. لذا باید مصرف سیگار حداقل 4 هفته قبل از عمل و بعد از عمل تا زمانی که پزشک جراح تائید نکرده، قطع گردد.
سیگار بعد از عمل و بروز مشکلات قلبی عروقی
این مکانیسم را در مورد بیماریهای قلبی -عروقی هم مشاهده میکنیم. طبیعتاً یکی از شرایط بعد از عمل کاهش تحرک و استراحت چه در بیمارستان و چه منزل میباشد. استعمال دخانیات در این شرایط میتواند خطرناک باشد. این حالت احتمال بروز عوارضی مانند فشارخون و سکته قلبی را افزایش میدهد.
لخته شدن خون و آمبولی
همانطور که در بالا ذکر کردیم در افراد جراحیشده میزان فعالیت و تحرک کمتر از افراد عادی میباشد. این امر خطر بروز مخاطراتی را افزایش میدهد. لخته خون و آمبولی بعد از عمل اسلیو از این جمله میباشند. سیگار میتواند بروز این حالت را تشدید کند. تحرک کم وقتی با فشارخون نامناسب و پمپاژ ضعیف خون همراه گردد میتواند فاجعهبار باشد.
زخم بعد از عمل جراحی معده
معمولاً بعدازاین عمل زخمهایی در بدن ایجاد میشود. برای کنترل این زخمها گاها درمان دارویی انجام میشود. متأسفانه استعمال دخانیات ورای دیگر عوارض روند درمان زخمها را نیز با مشکل روبرو میکند. دخانیات موجب کاهش تأثیرگذاری داروها و همچنین پمپاژ مناسب خون در محل زخمهای بعد از عمل میباشد. ازاینرو توانایی و سرعت بدن در بهبود زخمها کاهش مییابد. پیامد نهایی این امر دو برابر شدن بروز زخم در افرادی است که سیگار مصرف میکنند. این امر واقعاً توجیه خوبی برای قطع مصرف دخانیات بعد از عمل و حتی قطع دائمی آنها میباشد.
عفونت به ویژه عفونت زخمهای ناشی از عمل
استعمال دخانیات موجب کاهش بازدهی سیاهرگها و در نتیجه کاهش جریان خون در افراد جراحیشده میشود. پیامد این امر، کند شدن روند بهبودی و بالا رفتن احتمال عفونت زخم در بیماران جراحیشده مصرفکننده سیگار است. طبیعی است که وقتی عضوی دچار جراحت و همچنین کمبود اکسیژن است شانس کمتری برای احیا دارد. حال شرایط اعمال جراحی تهاجمی لاغری را در نظر بگیریم. در این اعمال جراحی قسمتی از معده یا روده بریده میشود. قسمتهای باقیمانده هم به یکدیگر اتصال مییابند. حال اگر این بخیهها نتوانند مفید باشند چه رخ میدهد؟ خونریزی داخلی یعنی یک وضعیت اورژانسی برای فرد که میتواند جان او را به خطر بیندازد! خیلی جالب است که عادت رفتاری مضری که جدی گرفته نمیشود میتواند چه پیامدی را در بر داشته باشد. بهجز خطر مرگومیر استعمال دخانیات احتمال بروز درد، تهوع و استفراغ بعد از عمل اسلیو را افزایش میدهد.
سیگار و کاهش پیامدهای مفید عمل جراحی اسلیو معده
یکی از مزایای اعمال جراحی لاغری در کنار کاهش وزن کاهش خطر بیماریهای مزمن میباشد. بیماریهای فشارخون، قلبی – عروقی، دیابت نوع دوم و … از این جملهاند. استعمال دخانیات خطر بروز یا شدت گرفتن دوباره این بیماریها را بالا میبرد. انجام عمل جراحی اسلیو معده مستلزم صرف هزینه، زمان و رعایت شرایط ویژهای است. آیا به خطر انداختن دستاورد یک عمل جراحی بزرگ به خاطر استعمال دخانیات عملی عاقلانه است؟ به راحتی میتوان نتیجه گرفت که نه.
نکته بعدی اینکه در دوران نقاهت بعد از جراحی قدرت دفاعی بدن سیگار کشیدن موجب بالا رفتن خطر ابتلا به مشکلاتی مانند آمفیزم، COPD و سرطان ریه میشود. احتمال شدت گرفتن این مشکلات همراه با استعمال دخانیات بعد از عمل بیشتر هم میشود. ازاینرو، بهطورکلی، به افراد داوطلب عمل اسلیو معده پیشنهاد میگردد که حداقل شش هفته قبل از عمل جراحی و چهار تا شش هفته دیگر بعد از جراحی از استعمال دخانیات اجتناب نمایند.
استفاده از جایگزینهای سیگار بعد از عمل اسلیو معده مجاز است؟
جایگزینهای سیگار مانند آدامس یا دیگر محصولات دارای نیکوتین دارای نیکوتین میباشد. این محصولات تنها در مورد مشکلات ریه از طریق زخم کردن یا مستعد کردن برای ضربهپذیری مخاطره کمتری دارند. در باقی عوارض جایگزینهای سیگار همان مشکلاتی که سیگار و قلیان میآفریند را به دنبال دارد. این عوارض را در بالا ذکر کردیم و میتوانید آنها را مرور کنید.
آشنایی با یکی از بهترین جراحان اسلیو معده در تهران
با توجه به مهم بودن این عمل ، نیاز است که جراحی با دانش ، ماهر و البته مسئولیتپذیر انتخاب گردد. جراحی که اطلاعات لازم را به مراجعین انتقال دهد. بتواند به بهترین نحو عمل جراحی را انجام داده و بهترین راهنمای برای دوران نقاهت فرد جراحیشده باشد. در این زمینه پیشنهاد ما دکتر علیرضا آذر پیکان از بهترین جراحان چاقی در شهر تهران و ایران میباشد. دکتر سید علیرضا آذر پیکان فلوشیپ فوق تخصصی جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته، جراحی چاقی از دانشگاه تهران، رتبه برتر بورد تخصصی و نفر اول آزمون فلوشیپ جراحی سرطان میباشد. پزشکی با دانش و دارنده بهترین مدارک تحصیلی از معتبرترین دانشگاههای ایران و جهان. انجام دهنده بیش از 3000 جراحی موفق و همچنین پزشکی همیشه در دسترس.
افراد مراجعهکننده میتواند به راحتی ا طریق شماره تلفن، واتس آپ با ایشان ارتباط برقرار کنند. همچنین برای اطلاع از فعالیتهای ایشان اینستاگرام دکتر آذر پیکان(drazarpeikan) گزینهای خوب است. تجارب افراد جراحیشده توسط ایشان هم میتواند مراجعین را با انتخابی خوب همراه سازد. این تجارب و بازخوردهای افراد جراحیشده در سایت دکتر آذر پیکان موجود میباشد. همچنین کانالهای ارتباط مستقیم با دکتر آذر پیکان از طریق شمارههای زیر میباشد:
- ۰۲۱-۲۳۰۲۱۷۶۳
- ۰۲۱-۲۳۰۲۱۷۶۴
- ۰۹۱۲۰۵۷۱۳۳۵
آدرس مطب: تهران. سعادت آباد، بین چهار راه سرو و بلوار شهرداری، خیابان ریاضی بخشایش، کلینیک بیمارستان عرفان
برای دیدن ویدیو جراحی چاقی دکتر آذرپیکان به این سایت مراجعه کنید