جستجو کردن
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
logo

سرطان معده

سرطان معده پنجمین سرطان شایع در سراسر دنیا بوده و خود به چندین نوع مختلف تقسیم می شود. سرطان معده معمولا بالای 50 سال بروز پیدا می کند و زیر 40 سال به ندرت ایجاد می شود. جهت مطالعه علائم، علت ها و روش درمان جراحی سرطان معده، این مقاله را تا انتها بخوانید.
سرطان معده

سرطان معده چیست؟

سرطان معده یک واژه ی بسیار کلی است که خود آن به انواع مختلفی تقسیم می شود. نوu سرطان معده بسته به قسمتی از سلول های که از آن شکل گرفته شده دارد که میتوان از انواع آن به آدنوکارسینوم، لنفوم،کارسینوئید، سارکوم، جیست و … را اشاره کرد.

آدنوکارسینومای معده 90% از کل سرطان های معده را شامل می شود.

بروز سرطان معده به طور قابل توجهی در نیمه دوم قرن بیستم میلادی کاهش یافته است گر چه اخیرا یک اقزایش در بروز سرطان های ابتدای معده دیده می شود.

سرطان معده به عنوان دومین علت مرگ ناشی از سرطان در جهان می باشد. برآورد می شود حدود 900000 تا 950000 بیمار با سرطان تشخیص داده شده معده در سال در قرن بیست و یکم میلادی وجود داشته باشد که تعداد زیادی از این موارد در کشورهای در حال توسعه و چین می باشد.

سرطان معده پنجمین سرطان شایع(16% از کل موارد سرطان) و کشنده ترین نوع سرطان در ایران است. در ایران سالانه 10500 مورد جدید از سرطان معده بروز می کند که از هر 100000 ایرانی 158 نفر در سال به سرطان معده مبتلا می شوند.

به طور کلی شیوع سرطان معده در دنیا رو به کاهش می باشد اما در کشورهای در حال توسعه شیوع سرطان معده یا ثابت مانده یا در حال افزایش است. شمال غرب ایران شایع ترین منطقه از لحاظ بروز سرطان معده در کشور می باشد و پس از آن شمال، غرب، شرق، جنوب و سپس مرکز ایران به ترتیب دارای بیشترین تا کمترین میزان سرطان معده در کشور هستند.

شش استان پرخطر سرطان معده در ایران شامل اردبیل، زنجان، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و خراسان رضوی می باشند.

معمولا سرطان معده از سن 50 سال به بالا آغاز می شود و درافراد زیر 40 سال به ندرت دیده می شود. بیشترین سن برای بروز سرطان در مردان و زنان به ترتیب 60 تا 64 و 65 تا 69 سال می باشد. سن بروز سرطان در ایران 10 سال پایین تر از میانگین سن بروز آن در جهان می باشد.

انواع سرطان معده

مفهوم و انواع سرطان معده

سرطان به انواع مختلفی تقسیم می شود و بسته به اینکه سلول های سرطانی از کدام بخش دیواره معده منشا بگیرند به انواع مختلفی تقسیم می شوند.

شایع ترین شکل سرطان معده آدنوکارسینوما بوده که 90 تا 95 درصد موارد آن را شامل می شود.

لنفوم معده حدود 4 درصد و توده های استرومایی مجرای گوارشی یا جیست که نئوپلاسم های نادری هستند حدود 0.1 تا 3 درصد از بدخیمی های معده را به خود اختصاص می دهند.

سایر بدخیمی های نادر معده عبارتند از کارسینوئید، آنژیوسارکوم، کارسینوسارکوم و کارسینوم سلول اسکوآموس یا SCC.

گاهی اوقات خود معده نیز محلی برای متاستاز بدخیمی های سایر احشا می باشد مثلا ممکن است سرطان های پوستی به خود بافت معده متاستاز بدهند یا ممکن است تومورهای احشا مجاور معده از جمله کولون و پانکراس به صورت مستقیم باعث درگیری معده شوند یا تومورهای تخمدانی می توانند از طریق بافت شکم به معده تهاجم داشته باشند.

سرطان معده چه علائمی دارد؟

بیماری معمولا در مراحل اولیه هیچگونه علائمی ندارد به همین دلیل به افرادی که سابقه خانوادگی سرطان معده را دارند توصیه می شود به طور دوره ای تحت آندوسکوپی برای تشخیص سرطان در مراحل اولیه قرار گیرند.

علائم شایع سرطان معده عبارتند از بی اشتهایی و سیری زودرس، درد شکم که معمولا خفیف است و جدی گرفته نمی شود، کاهش وزن، احساس پری معده همراه با درد، تهوع، خستگی و بی حالی و استفراغ های مکرر می باشد.

خونریزی های حاد و استفراغ های خونی شدید معمولا ناشایع بوده و در 5 درصد موارد دیده می شود اما خونریزی مخفی یا همان وجود خون در مدفوع ممکن است شایع تر باشد.

کم خونی فقر آهن و مثبت شدن خون در مدفوع از دیگر علائم سرطان معده هستند.

اگر تومور ابتدای معده یا کاردیا را درگیر کرده باشد، دیسفاژی یا مشکلات بلع می تواند از علائم بیماری باشد.

در موارد شدید و پیشرفته بیماری ممکن است زردی، توده قابل لمس شکم و غدد لنفاوی قابل لمس در ناحیه گردنی وجود داشته باشد.

  •  

تشخیص سرطان معده با آزمایش خون

معمولا سرطان های معده در مراحل اولیه بدون علامت هستند و با آزمایشات خونی نمی توان آن ها را در مراحل اولیه بیماری را تشخیص داد و تنها راه تشخیص زودرس سرطان معده با آندوسکوپی می باشد.

سرطان معده با آزمایش خون

از آزمایشات خونی که می تواند به تشخیص زودرس سرطان کمک کند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • CBC که در صورت وجود کم خونی فرد باید جهت آندوسکوپی اقدام کند.
  • آزمایش خون مخفی درون مدفوع که درصورت مشاهده نیاز به بررسی بیشتر دارد.

از آزمایشات دیگری که ممکن است در تشخیص سرطان معده موثر بوده اما هنوز مورد تایید نمی باشد و در موارد کمی از سرطان های معده بالا می رود؛ اندازه گیری تومور مارکرهایی مثل CEA و CA199 می باشد.

علائم و نشانه‌های سرطان معده

یکی از علل سرطان معده اشکال ارثی این سرطان می باشد.

یکی از اولین موارد مشاهده شده سرطان ارثی در قرن هفدهم میلادی و در خانواده ناپلئون بناپارت دیده شده است. در حال حاضر می دانیم تنها علت 3 درصد از موارد سرطان معده به علت سندروم های ارثی می باشد.

از جمله سندروم های ارثی می توان به سرطان معده منتشر ارثی، سندروم لیفرامنی، سرطان کولون غیر پولیپوز ارثی و ژن BRCA12 اشاره کرد.

اکثر سرطان های معده ارثی ناشی از سرطان معده منتشر ارثی هستند که معمولا در 30 تا 40 درصد این موارد جهش ژن CDH1 وجود دارد که 60 تا 70 درصد افراد دارای این ژن ریسک ابتلا به سرطان معده منتشر را دارند، چالش های پیش رو در این افراد مشخص نمی باشد.

عده ای برداشتن پیشگیرانه معده را در افراد دارای موتاسیون ژن CDH1 توصیه می کنند اما اکثریت آندوسکوپی دوره ای و مرتب و در صورت بروز علائم جراحی سریع و برداشتن معده را توصیه می کنند.

از دیگر علل سرطان معده چاقی می باشد.

چاقی به عنوان یک ریسک فاکتور احتمالی قابل توجه در ایجاد چندین نوع سرطان از جمله سرطان های محل اتصال معده و مری یا همان کاردیا می باشد.

یک مطالعه موردی-شاهدی بزرگ در بریتانیا نشان داد ارتباط قوی بین BMI یا شاخص توده بدنی و سرطان کاردیا وجود دارد.

مکانیسم بروز سرطان در جمعیت چاق هنوز مشخص نمی باشد اما به نظر می رسد وابسته به تغییر متابولیسم و افزایش بیماری رفلاکس معده باشد.

علت دیگر سرطان معده

علل دیگر سرطان معده سیگار کشیدن می باشد. سیگار شدن به عنوان یک فاکتور مستقل در بروز سرطان معده مطرح می باشد به علاوه سیگار کشیدن اثر بیشتری بر ابتلا به سرطان های ابتدای معده یا کاردیا نسبت به قسمت های تحتانی معده دارا می باشد.

در یک مطالعه 17.6 درصد از موارد سرطان معده را به افراد مصرف کننده تنباکو نسبت داده اند.

از جمله دیگر علت های سرطان معده، رژیم غذایی می باشد. مصرف طولانی مدت غذاهای پرنمک و خشک و نمک سوده شده، مصرف غذاهای حاوی نیترات، رژیم غذایی پر نمک، مصرف زیاد گوشت قرمز به ویژه گوشت کباب شده، مصرف خامه پرچرب و نوشیدن نوشیدنی های داغ از جمله چای داغ که در مناطق شمالی کشور شایع می باشد می تواند عامل بروز سرطان معده باشد.

مصرف سبزیجات و میوه جات تازه می تواند نقش مهمی در پیشگیری از سرطان داشته باشد.

از دیگر علل سرطان معده، عفونت معده با هلیکوباکترپیلوری می باشد که بیشتر باعث ایجاد سرطان های انتهای معده نسبت به سرطان های ابتدای معده می شود. هنوز به طور قطعی اثبات نشده که این باکتری می تواند در ایجاد سرطان معده نقش داشته باشد ولی در عین حال ممکن است عفونت هلیکوباکتر با آغاز یک آبشار التهابی و سپس التهاب مزمن معده و بعد از آن  ازبین بردن و تغییر هویت بافت معده به سمت بافت روده ای و در نهایت تغییر شکل بافت معده به سرطان نقش داشته باشد.

پیشگیری از سرطان معده

پیشگیری از سرطان معده

توصیه های کلی جهت پیشگیری از بروز سرطان در افراد وجود دارد.

سازمان بهداشت بدنی یا WHO، فعالیت بدنی مناسب جهت پیشگیری از سرطان را 150 دقیقه فعالیت متوسط یا 75 دقیقه فعالیت شدید در طول هفته اعلام کرده است، (20 دقیقه فعالیت متوسط یا 10 فعالیت شدید در طول روز ضروری می باشد)، اگرچه فعالیت های ورزشی بیشتر در پیشگیری از سرطان نقش بیشتری دارد.

از جمله رژیم های غذایی توصیه شده برای پیشگیری از سرطان معده عبارتند از مصرف سبزیجات و میوه جات تازه، مصرف حبوبات و مصرف غلات کامل.

شواهد قوی از اثر غذاهای حاوی دانه و فیبر بر پیشگیری از بروز سرطان روده بزرگ وجود دارد، در کل مصرف روزانه 30 تا 40 گره فیبر توصیه می شود.

مصرف روزانه 400 گرم میوه و سبزیجات تازه توصیه می شود.

افراد از مصرف فست فودها و غذاهای آماده اکیدا خودداری فرمایند زیرا این غذاها دارای نشاسته بالا، چربی بالا، نیترات بالا و قند بالا هستند و می توانند با افزایش وزن ریسک سرطان معده را افزایش دهند.

افراد مصرف گوشت قرمز و فرآوری شده را کاهش دهند و به مصرف گوشت سفید روی بیاورند.

گوشت قرمز شامل گوشت گوسفند، گاو و بز و گوشت های فرآوری شده شامل کالباس، ژامبون و سوسیس می باشد.

ارتباط قوی بین مصرف گوشت های فرآوری شده و بروز سرطان معده وجود دارد، همچنین این گوشت ها با دارا بودن نیترات بالا که جهت نگه دارنده به آن ها افزوده می شود، ریسک سرطان معده را افزایش می دهند.

منابع علمی پرهیز کامل از مصرف الکل را توصیه می کنند.

مصرف بیش از حد نوشابه و نوشیدنی های شیرین با افزایش وزن و چاقی و افزایش رفلاکس معده در ایجاد سرطان های ابتدای معده نقش دارند.

تاثیر وراثت بر سرطان معده

یکی از اولین موارد مشاهده شده سرطان ارثی در قرن هفدهم میلادی و در خانواده ناپلئون بناپارت دیده شده است.

در حال حاضر می دانیم تنها علت 3 درصد از موارد سرطان معده به علت سندروم های ارثی می باشد.

از جمله سندروم های ارثی می توان به سرطان معده منتشر ارثی یا HDGC، سندروم لیفرامنی، سرطان کولون غیر پولیپوز ارثی و ژن BRCA2 اشاره کرد.

اکثر سرطان های معده ارثی ناشی از سرطان معده منتشر ارثی هستند که معمولا در 30 تا 40 درصد این موارد جهش ژن CDH1 وجود دارد که 60 تا 90 درصد افراد دارای این ژن ریسک ابتلا به سرطان معده منتشر را دارند، چالش های پیش رو در این افراد مشخص نمی باشد.

عده ای برداشتن پیشگیرانه معده را در افراد دارای موتاسیون ژن CDH1 توصیه می کنند اما اکثریت آندوسکوپی دوره ای و مرتب و در صورت بروز علائم جراحی سریع و برداشتن معده را توصیه می کنند.

در حدود 10 درصد از سرطان های معده بدون اینکه تشخیص ژنتیکی مشخصی داشته باشند، خانوادگی هستند.

در خانواده درجه یک فرد مبتلا به سرطان معده ریسک بروز سرطان معده 2 تا 3 برابر بیشتر است.

در افراد مبتلا به سرطان ارثی کولون غیر پولیپوز 10 درصد ریسک ابتلا به سرطان معده وجود دارد.

در بیماران مبتلا به هایپرپلازی سلول موکوزی 5 تا 10 ریسک آدنوکارسینوم وجود دارد.

تمامی افرادی که در خانواده خود سابقه سرطان و سندروم های ارثی معده دارند توصیه بر غربالگری و آندوسکوپی دوره ای می شود.

روش های درمان سرطان معده

درمان سرطان نیازمند برنامه ریزی صحیح و دقیق جهت درمان می باشد. تمامی بیماران مبتلا به سرطان باید تحت بررسی کامل قرار بگیرند.

یکی از بررسی ها آندوسکوپی دستگاه گوارش فوقانی با یا بدون اولتراسونوگرافی جهت تشخیص وسعت بیماری، اندازه تومور در نقاط مختلف معده، عمق و درجه لوکال تومور و درگیری غدد لنفاوی منطقه ای اطراف معده می باشد.

اضافه کردن اولتراسونوگرافی آندوسکوپیک به ارزیابی بهتر تومور در معده می افزاید زیرا در ارزیابی عمق تهاجم تومور و همچنین درگیری غدد لنفاوی منطقه ای نسبت به CT دقت بالاتری دارد.

یکی دیگر از کارهایی که قبل از درمان سرطان معده در بیماران ضروری است، CT شکم و لگن با کنتراست تزریقی می باشد، همچنین باید CT با کنتراست تزریقی از قفسه سینه نیز انجام شود.

روش های درمان سرطان معده

روش های جدیدتر مانند PET CT به نظر می رسد، اطلاعات بهتری را برای مرحله بندی قبل از عمل ارائه بدهند، اگر چه استفاده از این روش به صورت روتین در تمامی بیماران توصیه نمی شود و تنها در بعضی از بیماران خاص انجام آن ضروری می باشد.

انجام آزمایش های روتین قبل از عمل شامل ارزیابی وضعیت تغذیه ای بیمار، عملکرد کلیوی و عملکرد کبدی می باشد.

بیماران با وضعیت تغذیه ای نامناسب پیش از عمل از مکمل های تغذیه ای مناسب سود خواهند برد.

با توجه به مراحل تشخیصی صورت گرفته، مرحله سرطان معده در تعیین نوع درمان موثر خواهد بود.

در صورتی که تومور در مراحل بسیار اولیه (T1A) باشد می توان در اینگونه موارد حتی به صورت آندوسکوپیک، تومور را خارج نمود و نیازی به شیمی درمانی، رادیوتراپی و جراحی گسترده نمی باشد ولی اگر تومور فراتر از مرحله فوق باشد، قطعا بیمار نیازمند درمان پیشرفته تر می باشد.

امروزه شیمی درمانی، رادیوتراپی و جراحی مکمل های هم جهت درمان بیماران مبتلا به سرطان معده می باشند.

بسته به مرحله و درجه تومور ممکن است بیماران ابتدا تحت عمل جراحی و سپس شیمی درمانی قرار بگیرند یا اینکه ابتدا شیمی درمانی و رادیوتراپی انجام داده و پس از کاهش اندازه و سایز تومور تحت درمان جراحی تکمیلی قرار بگیرند.

جراحی در سرطان معده همچنان نقش اصلی درمان را ایفا می نماید.

خوشبختانه با پیشرفت علمی و داروهای شیمی درمانی و همچنین کیفیت بالای دستگاه های رادیوتراپی و جراحی های کامل که توسط فلوشیپ های جراحی سرطان که تمامی غدد سرطانی و لنفاوی معده خارج می شود طول عمر بیماران مبتلا به سرطان معده به شدت افزایش یافته است به طوری که اکثر این بیماران با روش های درمانی مناسب می توانند طول عمر طبیعی داشته باشند.

جراحی سرطان معده به روش لاپاراسکوپی

جراحی سرطان معده به روش لاپاراسکوپی

خوشبختانه امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ابزارهای جراحی، کلیه اعمال جراحی داخل شکمی مخصوصا سرطان معده به صورت لاپاراسکوپیک قابل انجام می باشد.

مزیت جراحی های لاپاراسکوپی برای سرطان معده به شرح ذیل می باشد:

  • دید بهتر جراح از موضع جراحی
  • درد بسیار کمتر پس از جراحی
  • زود راه افتادن بیمار و ریسک بسیار کمتر آمبولی ریه
  • مدت زمان بستری کوتاه تر و ترخیص زودتر بیمار و هزینه های کمتر
  • احتمال چسبندگی کمتر بعد از عمل
  • فتق های شکمی کمتر
  • رد بخیه یا اسکار بسیار کوچکتر

از آنجا که جراحی لاپاراسکوپیک دید بسیار بهتری نسبت به عروق محل جراحی و احشا داخل شکمی می دهد، می توان به وسیله آن کلیه غدد لنفاوی حتی کوچکتر از 5 میلی متر را از اطراف عروق معده جدا کرده و خارج نمود.

دوره فلوشیپ جراحی سرطان، دوره ای است که فراگیران آموزش های لازم را جهت جراحی سرطان های دستگاه گوارش آموزش می بینند.

بخش مهم و حیاتی جراحی های سرطان خارج کردن تمامی غدد لنفاوی تنه سلیاک و ناف کبد که به اصطلاح D2 Dissection گفته می شود، می باشد.

تمامی این اعمال به صورت لاپاراسکوپیک قابل انجام می باشد.

شیمی درمانی قبل از جراحی معده

قبل از ابداع داروهای شیمی درمانی تنها راه درمان سرطان های معده، جراحی بود، هم اکنون نیز جراحی بخش اصلی را در درمان بیماران مبتلا به سرطان معده ایفا می کند.

پس از پیشرفت داروهای شیمی درمانی، مشخص شده در برخی از یبماران با سرطان پیشرفته معده، که غدد لنفاوی بسیار درگیر باشند یا تهاجم تومور به عمق بافت معده بیشتر از لایه مخاطی باشد، بهتر است بیماران ابتدا شیمی درمانی نموده و پس از آن تحت جراحی قرار بگیرند.

مزایای شیمی درمانی قبل از عمل جراحی:

  • ارزیابی حساسیت و پاسخ به درمان تومور به داروی شیمی درمانی قبل از عمل جهت درمان موثر تومور بعد از عمل
  • درمان زود هنگام و بالقوه میکرومتاستازهای موجود در بدن بیمار که در تصویر برداری ها مشخص نمی باشد.
  • تحمل بهتر اثرات جانبی داروهای شیمی درمانی قبل از عمل جراحی
  • رساندن تومور به مراحل پایین تر و کوچک کردن تومور و در نتیجه جراحی بهتر و راحت و احتمال پاکسازی آسان تر توسط جراح

آیا عمل اسلیو معده باعث سرطان می شود؟

اسلیو معده و سرطان

یکی از سوء ظن هایی که افراد چاق قبل از عمل های جراحی کاهش وزن و ترس از این جراحی ها دارند این است که اسلیو معده باعث سرطان می شود؟ در پاسخ باید گفت خیر چرا که خود چاقی ریسک فاکتور و عامل خطر برای سرطان هایی مانند معده، روده بزرگ، پستان، رحم، تخمدان و … می باشد.

در حقیقت افراد چاق نسبت به افراد لاغر همسن و سال خود در معرض ریسک بالاتری از سرطان قرار دارند. با عمل لاغری اسلیو معده و کاهش وزن، ریسک سرطان در این افراد کاهش خواهد یافت. همچین کاهش حجم بافت و سلول های معده نیز احتمال وقوع سرطان را به شدت کاهش میدهد زیرا در حین این عمل حدود 80 درصد حجم معده بریده شده و از بدن خارج می شود.

درمان سرطان معده با لیزر: تبلیغات یا مفهوم اشتباه؟

یک از اصطلاحات رایج در بین جراحان سرطان این است که نباید با سرطان شوخی کرد.

جراحی سرطان باید همیشه به صورت پیشرفته و با پاکسازی کامل باشد.

لیزر در درمان سرطان های معده هیچگونه نقشی ندارد و در حقیقت نمی توان با لیزر مفهوم سرطان را از بین برد و حاشیه ها همچنان وجود داشته و احتمال عود سرطان وجود دارد.

در مواردی که تومور بسیار زودرس و در مراحل اولیه تشخیص داده شود، می توان آن را به روش آندوسکوپیک و به اصطلاح EMR، تومور را با حاشیه پاک خارج کرد.

در مابقی موارد که در کشور ما 95 درصد از سرطان های معده را که در مراحل پیشرفته سرطان معده هستند را شامل می شود قطعا تومور باید با روش جراحی خارج گردد.

در کشورهایی که سرطان معده بسیار شایع می باشد مانند ژاپن مطابق با برنامه ریزی های کشوری انجام گرفته تمامی افراد کشور به صورت روتین تحت غربالگری قرار می گیرند و بسیاری از افراد در مراحل اولیه سرطان مشخص می شوند و در این کشور با توجه به تشخیص زودرس صورت گرفته سرطان معده با روش آندوسکوپی یا EMR درمان می شود ولی با توجه به اینکه در کشور ما غربالگری منظم معده وجود ندارد و بالغ بر 95 درصد افراد مراجعه کننده در مراحل پیشرفته سرطان معده هستند، با روش های آندوسکوپیک قابل درمان نبوده و لازم است مطابق پروتکل های درمانی سرطان با مراجعه به جراحان تحت درمان قرار بگیرند.

متاستاز سرطان معده به کدام اندام ها شایع است؟

سرطان معده می تواند به هر یک از اندام های بدن متاستاز بدهد ولی در عین حال شایع ترین ارگان هایی که توسط متاستاز سرطان معده درگیر می شوند به ترتیب عبارتند از کبد در 48 درصد موارد، حفره داخل شکمی 32 درصد موارد، ریه ها 15 درصد موارد و استخوان ها 12 درصد موارد.

البته در صورتی که تومور در ابتدای معده باشد درگیری ریه ها، سیستم عصبی و استخوان ها شایع تر می باشد در حالی که تومورهای انتهای معده بیشتر حفره داخل شکمی را درگیر می کنند.

تاثیر چاقی بر سرطان معده

چاقی یکی از علل سرطان معده چاقی می باشد. چاقی به عنوان یک ریسک فاکتور احتمالی قابل توجه در ایجاد چندین نوع سرطان از جمله سرطان های محل اتصال معده و مری یا همان کاردیا می باشد.

یک مطالعه موردی-شاهدی بزرگ در بریتانیا نشان داد ارتباط قوی بین BMI یا شاخص توده بدنی و سرطان کاردیا وجود دارد.

مکانیسم بروز سرطان در جمعیت چاق هنوز مشخص نمی باشد اما به نظر می رسد وابسته به تغییر متابولیسم و افزایش بیماری رفلاکس معده باشد.

تاثیر چاقی بر سرطان معده

جراحی سرطان معده به روش لاپاراسکوپیک

از لحاظ انکولوژیک، هیچگونه تفاوتی میان جراحی باز و جراحی لاپاراسکوپیک نمی باشد، حتی در مزاکز معتبر درمان سرطان در دنیا اکثر سرطان ها به صورت لاپاراسکوپیک تحت جراحی قرار می گیرند. مزیت جراحی لاپاراسکوپی دقت آن است زیرا در روش لاپاراسکوپی با زوم 10 برابری دستگاه لاپاراسکوپی جراح جزئیاتی را می بیند که عملا در جراحی باز ممکن است نادیده گرفته شود.

در گذشته بسیاری از افرادی که قصد عمل جراحی سرطان را داشتند باید به خارج از کشور می رفتند اما خوشبختانه هم اکنون این جراحی ها در کشور عزیزمان و توسط فلوشیپ های جراحی سرطان در حال انجام است.

مزایای جراحی سرطان به روش لاپاراسکوپیک

در جراحی معده به روش باز یک برش طولی از زیر جناغ تا زیر ناف جهت دسترسی کامل جراح به حفره شکم صورت می گیرد که با درد شدید بعد از عمل، احتمال فتق ناحیه عمل و احتمال چسبندگی بعد از عمل همراه می باشد.

با توجه به اینکه بعد از اعمال جراحی باز بیمار درد شدید شکمی دارد، زود راه افتادن بیمار به تاخیر می افتد که این موضوع احتمال دیر خوب شدن بیمار، عفونت های بیمارستانی و آمبولی ریه را بسیار افزایش می دهد.

در اعمال جراحی لاپاراسکوپیک معده با توجه به این که برش هایی در حدود 5 میلی متر در درون حفره شکم ایجاد می شود، شکایت بیمار از درد بعد از عمل بسیار کمتر می باشد و همچنین به دلیل درد کمتر بیمار ساعاتی پس از عمل می تواند در بخش راه برود که با توجه به سریع راه افتادن بیمار، بهبودی سریعتر، بهبود تنفسی و تنفس های عمیق به دلیل درد کمتر با ریسک کمتر آتلکتازی و تب کمتر همراه می شود.

از دیگر مزایای جراحی لاپاراسکوپیک اسکار پس از جراحی است که از این لحاظ اثر بخیه به دلیل کوچک بودن دیده نمی شود.

ریسک فتق ناحیه عمل در جراحی لاپاراسکوپیک وجود نداشته یا بسیار اندک می باشد.

از دیگر مزایای بزرگ جراحی لاپاراسکوپیک با توجه به اینکه روده ها با دست جراح در تماس نمی باشند، ریسک بسیار کم چسبندگی و انسداد پس از عمل در این اعمال نسبت به جراحی باز می باشد.

هزینه های بیمار با توجه به اینکه طول بستری وی در اعمال جراحی لاپاراسکوپیک کمتر است، کمتر خواهد بود.

از لحاظ انکولوژیک یا جراحی سرطان نیز، از آنجا که جراحی لاپاراسکوپیک دید بسیار بهتر و بزرگنمایی بالاتر ایجاد می کند، به جراح این امکان را می دهد که تمام غدد لنفاوی درگیر را خارج کند که نتایج بسیار بهتری را نسبت به جراحی باز خواهد داشت.

بحث و نتیجه‌ گیری سرطان معده

سرطان معده یکی از شدیدترین و مهلک‌ ترین سرطان‌های موجود در دنیا می‌باشد. این بیماری یکی از مهم‌ترین قسمت‌های بدن یعنی دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار می‌دهد. بدون روش درمانی کارا و فوری به شدت شانس زنده ماندن فرد مبتلا به این بیماری پایین می‌آید. یکی از مهم‌ترین موارد در سرطان معده تشخیص به موقع و زودهنگام می‌باشد. باید این تشخیص ترجیحاً در مراحل اولیه بیماری و بسیار قبل‌تر از شروع مرحله متاستاز یا همان انتشار سرطان در بدن باشد.

بعد از تشخیص فرد باید بتواند روش درمانی مناسب یا ترکیبی از روش‌های درمانی مناسب را دریافت کند. دارودرمانی، شیمی‌درمانی و عمل جراحی در کنار پرهیز غذایی و رعایت رژیم غذایی متناسب با بیماری از جمله این روش‌ها می‌باشند.

چند روش جراحی برای سرطان معده وجود دارد. برداشتن کلی یا برداشتن اجزایی از معده از این جمله اند. گاهی هم این بیماری پراکندگی زیادی دارد. در این حالت جراحی بیشتر حالت تسکین دهنده و ترکیب با دیگر عوامل درمانی دارد.

بعد از جراحی فرد باید از نظر سبک زندگی مخصوصاً روش تغذیه احتیاط‌های خاصی را در نظر داشته باشد. برخلاف پیش فرض ذهنی فرد بعد از برداشتن معده دچار مرگ نمی‌شود. معده اندامی مهم در بدن است. در عمل جراحی با استفاده از لوله ای مری به روده متصل می‌شود. این امر مشکلاتی را برای فرد جراحی شونده در بر دارد ولی می‌توان با روش‌های درست تغذیه‌ای و مراقب‌های لازم حیات فرد جراحی شده را تضمین کرد.

مورد آخر انتخاب جراحی ماهر و با تجربه برای انجام این عمل جراحی است وجود جراحی ماهر و با دانش نقش مهمی در انجام درست عمل جراحی سرطان معده دارد.

دکتر سید علیرضا آذرپیکان فوق تخصص جراحی سرطان معده

مقاله بالا حاصل مصاحبه با دکتر سید علیرضا آذرپیکان می باشد. دکتر سید علیرضا آذرپیکان فلوشیپ تخصصی جراحی سرطان، لاپاراسکوپی پیشرفته و جراحی چاقی هستند. همچنین برای دریافت مشاوره و مشاوره آنلاین اولیه با دکتر میتوانید به صفحه تماس با ما مراجعه نمایید. ایشان هم اکنون تمامی جراحی های معده، جراحی چاقی، سرطان معده، سرطان مری و سرطان های دستگاه گوارش را به صورت لاپاراسکوپیک انجام می دهند.

برای دیدن رضایت بیماران و فیلم عمل های سرطان معده دکتر آذرپیکان به این سایت مراجعه کنید

 

معرفی دکتر جراح:

فلوشیپ فوق تخصصی جراحی سرطان از دانشگاه تهران

دکتر سید علیرضا آذرپیکان فلوشیپ فوق تخصصی جراحی سرطان و لاپاراسکوپی پیشرفته_جراحی چاقی از دانشگاه تهران،رتبه برتر بورد تخصصی و نفر اول آزمون فلوشیپ جراحی سرطان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *