مراقبت های بعد از عمل پیکرتراشی
عمل پیکرتراشی از جمله روشهایی است که برای رسیدن به تناسباندام به کار گرفته میشود. این روش هم جنبه مبارزه با چاقی را پوشش میدهد و هم مسئله زیبایی پوست و اندام را. بهرهگیری از این روش میتواند به تنها یا بهطور مکمل در ارائه تصویر مثبت از فرد مؤثر باشد. پیکرتراشی میتواند نتایج روشهای متعارف و یا عمل لاغری را با اهدافی که پوشش میدهد، تأمین کند. در این مقاله تلاش خواهیم کرد که در ابتدا یک تعریف از عمل پیکرتراشی را ارائه دهیم. در گام بعدی به مراقبهای بعد از عمل پیکرتراشی خواهیم پرداخت.
پیکرتراشی چیست؟
پیکرتراشی از روشهای رسیدن به تناسباندام است که به دو دسته کلی غیر جراحی و جراحی تقسیم میشود. پیکرتراشی هم میتواند روشی مؤثر در ترسیم دوباره شکل ظاهری اندامها باشد و زیبایی دوباره به ظاهر فرد بدهد. از طرف دیگر خیلی از روشهای لاغری منجر به کاهش شدید وزن میشوند. این روشها ممکن است فرد جراحیشده را از یک فرد چاق به فردی با اضافهوزن تغییر دهد. پیکرتراشی چه بدون عمل و چه با عمل مکملی برای تکمیل اهداف لاغری میباشند. معمولاً پیکرتراشی بدون جراحی روشی غیر جراحی و تهاجمی است که میتواند اهداف مورد نظر فرد را پوشش دهد. گاهی این روش کامل موفق نیست لذا نیاز به استفاده از فرم جراحی پیکرتراشی میباشد. پیکرتراشی خود به دستههای مختلفی تقسیم میشود. تاک، لیفت و لیپوساکشن و لیپوماتیک از این جملهاند.
پیکرتراشی با عمل جراحی چیست؟
بعد از شرح اهداف به تعریف عمل جراحی پیکرتراشی میرسیم. عمل پیکرتراشی یک روش پزشکی یا جراحی بوده که انجام آن منجر به ایجاد حالتی مطلوب در بدن فرد جراحی شونده است.
اهداف عمل پیکرتراشی
عمل پیکرتراشی میتواند اهداف زیر را شامل شود:
- از میان بردن پوستهای اضافی بدن ( این پوستها ممکن است بهطور طبیعی و یا به عنوان پوست اضافی بعد از روشهای لاغری ایجاد شود )
- از میان برداشتن چربیهای اضافی در بدن فرد.
- حالتدهی دوباره یا به قولی نقاشی کردن مجدد اندامهای مورد نظر در بدن فرد.
در لاغری گزینههای ابتدایی روشهای متعارف و بعد روشهای جراحی با هدف کاهش وزن میباشند. پیکرتراشی روشی برای لاغری نیست و اصولاً برای افرادی با شاخص توده بدنی زیر 30 توصیه میگردد. وقتی روشهای قبلی لاغری مفید بودند فرد میتواند با پیکرتراشی چربیهای اضافی بدن خود را امحا کند. به جز مورد یاد شده گاهی روشهای لاغری تنها در کاهش وزن موثقاند و منجر به ایجاد اندامی موزون نمیشوند. گاهی هم خود با مکانیسم اجراییشان منجر به ایجاد پوست اضافی میشوند. لذا نیاز به روشی مکمل برای فردی بعد از کاهش وزن هنوز دارای بدنی نافرم و نامطلوب و دارای پوست اضافی باشد، وجود دارد. بر این مبنا روش پیکرتراشی با عمل جراحی مکملی برای عملهای جراحی نظیر جراحی اسلیو معده است. فرد متقاضی میتواند نوع روش پیکرتراشی را انتخاب کند. برای این منظور مواردی باید مد نظر قرار گیرند.
اول اینکه پیکرتراشی بدون عمل جراحی معمولاً مخاطرات و عوارض کمتری را در بر دارد. ولی در مقابل پیکرتراشی با عمل جراحی میتواند نتایج درخورتری را به همراه داشته باشد. معمولاً پایانی این نتایج هم بالاتر میباشد. از این رو فرد میتواند تا سالها از تناسب و زیباییاندام خود بهره ببرد. البته یادآوری این نکته ضروری است که شرط پایانی نتایج داشتن سبک زندگی سالم است. انجام عمل پیکرتراشی به این معنا نیست که فرد بعد از عمل مجاز به هر نوع تغذیه یا فعالیتی باشد.
معرفی روشهای گوناگون پیکرتراشی با عمل جراحی
در بالا از اهداف و نتیجهای عمل پیکرتراشی گفتیم. برای رسیدن این اهداف و نتایج روشهای مختلفی وجود دارد. این روشها با توجه به اهداف یا سلیقه فرد متقاضی یا مشورت جراح استفاده میشوند. عمل پیکرتراشی دستههای زیر را در بر میگیرد:
لیفت و تاک: این عمل یکی از بهترین روشهای جراحی پیکرتراشی است. اهداف مد نظر در این روش معمولاً کاهش توده چربی بدن فرد و همچنین از میان بردن پوست اضافی باشد.
این روش خود روشهای کوچکتری را در بر میگیرد که شامل موارد زیر میباشند:
- جراحی شکم (آبدومینوپلاستی)
- لیفت صورت (ریتیدکتومی)
- لیفت سینه (ماستوپکسی)
- جراحی دوتایی چانه
- عمل جراحی لیپوماتیک
لیپوساکشن ( مکش چربی): همچنین روشی با نام لیپوساکشن یا مکش چربی وجود دارد. در این روش رسوبات چربی مکش شده و به طرف خارج از بدن هدایت میشود.
لزوم بهرهگیری از عمل پیکرتراشی
همانطور که در بالا ذکر شد گاهی روشهای متعارف یا جراحی لاغری در ایجاد اندامی موزون و متناسب کاملاً موفق نیستند. گاهی وزن زیادی از فرد کم میشود ولی کماکان مشکلاتی وجود دارد که شامل موارد زیر میشوند:
- عدم تقارن در اندام فرد
- و تناسب در کاهش وزن
- ایجاد پوست اضافی در اندام فرد
- شاداب یا جوان نبودن پوست (چه بهطور طبیعی مانند پیری و چه به خاطر بارداری و…): در این حالت پوست شل شده و افتادگی یا چینخوردگی در پوست به میزان زیادی وجود دارد.
اندامهای هدف در پیکرتراشی
پیکرتراشی با عمل جراحی اندامهای گوناگونی از بدن را تحت تأثیر قرار میدهد که شامل موارد زیر است:
- بازوها
- پشت
- شکم و پهلو
- باسن
- گردن و چانه
- ران
اقدامات پیش از عمل پیکرتراشی
پیش از انجام این عمل فرد باید توسط جراح معاینه شود. این معاینه معمولاً فیزیکی است و ابزارهای مختلفی برای کمک به تشخیص جراح وجود دارد:
- تاریخچه پزشکی مراجعهکننده که شامل بیماریها، حساسیتها و سابقه جراحیهای گذشته فرد را شامل میشود.
داروهای مصرفی توسط فرد که شامل ویتامینها و یا داروهای رقیقکننده است. این داروها شامل آسپرین خانواده دارویی NSAID ها میباشد و نیاز است که قبل از عمل پیکرتراشی مصرف آنها متوقف گردد.
- استفاده یا سابقه استفاده از الکل و نوشیدنیهای الکلی، دخانیات یا مواد مخدر: برای تجربه عملی موفق لازم است که استفاده از مواد بالا چند هفته قبل از عمل متوقف گردد.
- انجام آزمایش و بررسی شاخصهای خونی
آمادگی برای عمل جراحی و انجام آن
چندین هفته قبل از عمل باید استفاده از الکل و نوشیدنیهای الکلی، دخانیات یا مواد مخدر متوقف گردد. همچنین فرد باید از یک رژیم غذایی متعادل و سبک پیروی کند و 12 ساعت قبل از عمل مواد غذایی مصرف نماید. جدای از این باید خواب در روزهای منتهی به عمل پیکرتراشی نرمال و مطلوب باشد. معمولاً عمل پیکرتراشی در کلینیک و یا بیمارستان ( اعم از دولتی و خصوصی )انجام میشود. این روش زمانی برای انجام نیاز به بازه زمانی از 45 دقیقه تا چندین ساعت دارد. معمولاً فرد نیاز به بستری قبل و بعد از عمل پیکرتراشی در بیمارستان ندارد.
خطرات یا عوارض ناشی از انجام پیکرتراشی با جراحی چیست؟
به مانند هر روش جراحی دیگری، عمل پیکرتراشی نیز دارای عوارض میباشد. معمولترین عوارض جانبی پیکرتراشی که شیوع بیشتری دارند شامل برآمدگی و مواج شدن پوست است. به جز دو مورد یاد شده عوارض دیگری هم میتواند رخ دهد که فهرستوار آنها را ذکر میکنیم.
- متقارن نبودن اندامهای بدن بعد از عمل جراحی.
- بروز خونریزی یا لخته شدن خون.
- بروز عوارضی بیهوشی که شامل بروز حالت تهوع، استفراغ یا مشکل در بیدار شدن از حالت خواب میباشند.
- بروز آسیب در بافتهایی نظیر اعصاب، عروق خونی، ماهیچهها یا اندامها.
- ریزش مو در نزدیکی اندامهای جراحیشده
- بروز مشکلی به نام هماتوم (که به معنی وجود یک حفره خونی در زیرپوست فرد است) : این مشکل معمولاً با مداخله گروهدرمانی و تخلیه هماتوم مرتفع میگردد.
- بهبود نیافتن کامل بریدگیهای بعد از عمل جراحی.
- بروز عفونت بعد از عمل پیکرتراشی
- وارد شدن آسیب به عصب فرد جراحیشده: این امر میتواند منجر به بروز حالتهایی مانند بروز ضعف بدنی، بیحسی یا تغییرات حسی در پوست شود.
- درد یا تورم بیش از حد طول کشیده.
- بروز بیماریهای قلبی عروقی یا ریوی در فرد متعاقب عمل جراحی
- نتایج نامطلوب عمل: این امر میتواند عمل جراحی دوباره را در پی داشته باشد.
- ایجاد زخم، تغییر حس یا ایجاد موج در پوست فرد جراحیشده
- بروز زخم در قسمت فوقانی یا زیر پوست
عوارض خطرناک که نیاز ارجاع به جراح دارند
گاهی با طول کشیدن یا شدت گرفتن یا بروز عوارضی باید فرد به جراح مراجعه نماید که شامل موارد زیر میباشد:
- بروز خونریزی، ترشح ، قرمزی و یا ورم زخم یا بریدگیها
- درد قفسه سینه.
- سرگیجه.
- تبی بیش از 38.1 درجه.
- بروز درد شدید که مصرف داروهای متعارف آن را رفع نمیکند.
- بروز حالت تهوع یا استفراغ مداوم در فرد.
مراقبت های بعد از عمل پیکرتراشی
بعد عمل پیکرتراشی نیاز به اقداماتی میباشد که سلامت فرد و نتایج عمل را تضمین کرده و عوارض ناشی از عمل را کاهش دهد.
نیاز به استراحت مطلق؟
معمولاً بعد از عمل پیکرتراشی فرد نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد. البته در هنگام استراحت در منزل بهتر است فرد تنها نباشد و یکی از اعضای خانواده و یا آشنایان در کنار او حضور داشته باشد. این امر البته تنها مربوط به اولین شب بعد از عمل پیکرتراشی میباشد. جدای از موارد یاد شده لزومی برای استراحت مطلق در منزل وجود ندارد. حتی جراح معمولاً توصیه به انجام فعالیتی مانند پیادهروی دارد. فرد میتواند سریعاً بعد از عمل پیکرتراشی کارهای روزمره خود را انجام دهد.
خودداری از تنها سفر کردن بعد عمل پیکرتراشی
با توجه به استفاده از داروهای بیحسی فرد جراحیشده ممکن است از نظر سطح هوشیاری نرمال نباشد. لذا نباید بهتنهایی سفر کند. در صورت عمل در شهری غیر از شهر سکونت فرد، فرد نباید به رانندگی بپردازد و نیاز به یک همراه دارد. در خانه نیز در شب اول بعد از عمل پیکرتراشی با توجه به مخاطرات احتمالی بهتر است که یکی از اعضای خانواده یا پرستار در کنار فرد باشد و شرایط بدنی او را در نظر داشته باشد.
استفاده از درن
درن وسیلهای پزشکی است که به منظور مکش خون و مایعات از بدن به کار میرود. بعد از عمل جراحی ممکن است نیاز به استفاده از درن وجود داشته باشد. فرد یا یک پرستار میتوانند از این ابزار استفاده کنند. بعد از انجام اهدافی که در بالا ذکر شد درن برداشته میشود.
پانسمان منظم محل زخم و بریدگیها
این امر بر اساس زمانبندی که جراح تعیین میکند باید صورت پذیرد. انجام منظم پانسمان نقش مهمی در پیشگیری از بروز عفونت و خونریزی بعد از عمل پیکرتراشی دارد. همچنین راهکارهایی برای پیشگیری از بروز درد ، خارش و یا عفونت وجود دارد. برای این منظور فرد میتواند از پماد یا داروهای تجویزی را مورد استفاده قرار دهد.
فعالیت بدنی
دلیل این امر جلوگیری از بروز آمبولی بعد از عمل یا همان لخته شدن خون در عروق فرد میباشد. البته باید توجه داشت که این فعالیت در قالب پیادهروی و با شدت پایین انجام شود. گاهی فرد بعد از عمل جراحی و بدون گذراندن دوره نقاهت احساس سبکبالی و شادابی میکند. این امر میتواند منجر به انجام فعالیتهای با شدت بالا شود. انجام حرکات شدید و با شدت بالا احتمال شدت گرفتن عوارض را بالا میبرد.
فعالیت جنسی بعد از عمل پیکرتراشی
با توجه به شرایط بعد از عمل، فعالیتهای شدید میتواند نتایج عمل را به خطر بیندازد. انجام فعالیت جنسی یکی از این فعالیتها است. این عمل هم شدت بالایی دارد و هم انرژی زیادی از بدن فرد میگیرد. لذا زمان کوتاهی بعد از عمل انجام این فعالیت توصیه نمیگردد. شروع مجدد فعالیت جنسی باید همراه با حرکات نرم و لطیف و اجتناب از انجام حرکات شدید باشد.
اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب
برای تضمین نتایج عمل فرد باید کمتر در معرض نور آفتاب بهویژه نوع شدید آن باشد. آفتاب مداوم میتواند خارش، مشکلات پوستی و حتی افزایش سرگیجه را در پی داشته باشد.
راهکارهای رفع سرگیجه یا ضعف بعد از عمل پیکرتراشی
برای غلبه بر سرگیجه که ناشی از ضعف یا افت فشارخون است راهکارهایی وجود دارد. برای این منظور فرد میتواند از مایعات یا غذاهای مایع یا پودر ORS بهصورت محلول در آب بهره گیرد. در صورت عدم توانایی فرد در بلع مایعات میتوان از سرم های خوراکی استفاده کرد. همچنین در هنگام سرگیجه و ضعف باید از انجام فعالیتیهایی که نیاز به تمرکز دارند اجتناب کرد. این فعالیتها شامل رانندگی یا بالا رفتن از ارتفاعات میباشد.
ریزش مو و فعالیتهایی برای کنترل آن
اگر فرد بعد از عمل پیکرتراشی دچار ریزش مو شود باید به جراح خبر دهد. البته این حالت چندان مخاطرهآمیز نیست و با تغذیه مناسب و همچنین استفاده از مکملهای دارویی میتوان آن را بهبود بخشید.
بهترین جراح برای عمل پیکرتراشی
دکتر سید علیرضا آذر پیکان فلوشیپ فوق تخصصی انکوسرجری و لاپاراسکوپی پیشرفته، جراحی چاقی از دانشگاه تهران، رتبه برتر بورد تخصصی و نفر اول آزمون فلوشیپ جراحی سرطان یکی از بهترین گزینهها برای انجام این عمل است. این جراح با دانش، در زمینه اعمال جراحی بسیار موفق و فعال میباشد. در کارنامه این پشک جراح بیش از 3000 عمل موفق جراحی وجود دارد. لذا حسن شهرت دکتر آذر پیکان امری است که بر متقاضیان عمل پیکرتراشی پوشیده نیست. مراجعه کندگان میتواند در سایت دکتر آذر پیکان تجربیات افراد جراحیشده را مشاهده کنند. همچنین اینستاگرام دکتر آذر پیکان (drazarpeikan) اطلاعات مفیدی را در مورد فعالیتهای ایشان به مخاطبان ارائه میدهد. همچنین راههای مستقیمی برای ارتباط با ایشان وجود دارد که از طریق شمارههای زیر میباشد:
- ۰۲۱-۲۳۰۲۱۷۶۳
- ۰۲۱-۲۳۰۲۱۷۶۴
- ۰۹۱۲۰۵۷۱۳۳۵
آدرس مطب: تهران. سعادت آباد ، بین چهار راه سرو و بلوار شهرداری، خیابان ریاضی بخشایش، کلینیک بیمارستان عرفان