علت بوی بد دهان بعد از عمل اسلیو معده چیست
یکی از روشهای لاغری عمل جراحی است. معمولا این راهها زمانی استفاده میشوند که راههای دیگر کاهش وزن مؤثر نباشد. این راهها بالا بردن فعالیت بدنی و استفاده از رژیم غذایی مناسب میباشد. اعمال جراحی لاغری به عمل اسلیو معده، بای پس معده، پیکرتراشی، لاپاراسکوپی و… تقسیم میشوند. عمل جراحی اسلیو معده از اعمال جراحی دارای نتایج سریع و پایا است. به جز نتایج مفید استفاده از این روش ممکن است سبب بروز عوارضی در فرد شود. یکی از این عوارض موقت بروز بوی بد دهان میباشد. در مقاله به بررسی راههای غلبه بر بوی بد دهان خواهیم پرداخت.
بوی بد دهان از مشکلاتی است که فرد جراحیشده ممکن است بعد از عمل جراحی اسلیو معده تجربه کند. روش عمل جراحی اسلیو معده مبتنی بر اتصال قسمت بالایی معده فرد جراحی شونده به روده است. این فرایند منجر به از میان رفتن حس گرسنگی و پایین آمدن مقدار کالری جذبی در بدن فرد میشود. بهجز فواید و کارکرد این روش در مبارزه با چاقی و نیل به لاغری عوارضی نیز ممکن است رخ دهد. بوی بد دهان یکی از این عوارض است که در این مقاله به بررسی علت بروز، راههای مبارزه با آن و موقتی آن میپردازیم.
علت بوی بد دهان بعد از عمل اسلیو معده
بیماری چاقی از مشکلات شایعی است که سبب اخلال در زندگی روزمره و فعالیتهای افراد میباشد. خیلی از افراد با رهایی از اضافه وزن و داشتن تناسب اندام راههای مختلفی را تجربه میکنند. یکی از راههای مبارزه با بیماری چاقی (مخصوصاً نوع شدید آن) عمل جراحی اسلیو معده میباشد.عمل جراحی اسلیو معده یکی از چندین عمل جراحی در کنار بای پس معده، پیکرتراشی، لاپاراسکوپی میباشد. این راهها هرکدام فواید و مضرات و مشکلات احتمالی دارند.
معمولا این روشها زمانی به کار گرفته میشود که روشهایی نظیر رژیم غذایی و فعالیت بدنی کاملاً مؤثر نباشد. نحوه عمل جراحی اسلیو معده مبتنی بر وصل کردن قسمت بالایی معده فرد جراحی شونده به روده او است. نتیجه این فرآیند از میان رفتن حس گرسنگی و به حداقل رسیدن مقدار کالری جذبی در بدن فرد است. بهجز نتایج مثبت این عمل لاغری عوارضی نیز ممکن است رخ دهد. یکی از این عوارض عمل جراحی اسلیو معده، بروز بوی بد دهان در فرد جراحی شده است. این مشکل معمولا پیامد کمآبی بدن (دهیدراتاسیون)، خالی نشدن معده از غذا یا حتی خود کاهش وزن میباشد. بوی بد دهان اکثراً با خشکی و چسبندگی در دهان فرد جراحی شده همراه میباشد.
کم آبی بدن دلیل اول بوی بد دهان بعد از عمل جراحی اسلیو معده
اولین حالت از دلایل بروز بوی بد دهان بعد از عمل جراحی اسلیو معده کم آبی بدن میباشد. معمولا راه غلبه بر این مشکل استفاده از مقادیر کافی مایعات میباشد. این مایعات به تدریج میتوانند این مشکل را حل کنند. البته به جز بوی بد دهان چه بعد از عمل جراحی و چه حالت عادی، مصرف مایعات ضروری است.
تخلیه نشدن معده از غذای مصرفی
دلیل دیگر برای بروز بوی بد دهان پس از جراحی اسلیو معده این است که غذایی مصرف شده به تمامی از معده حالا کوچکتر شده خالی نمیشود. این امر منجر به تجمع اسیدهای معده در معده و متعاقباً بروز بوی بد دهان میشود. برای غلبه این مشکل استفاده از یک داروی آنتیاسید مانند آلومینیم ام جی اس میتوانند مفید باشد.
کاهش وزن دلیل بوی بد دهان بعد از عمل جراحی اسلیو معده
کاهش وزن دلیل مستقیمی برای بوی دهان فرد بعد از عمل جراحی اسلیو نیست . کاهش وزن و تجزیه چربیهای ذخیره شده در بدن، سبب ایجاد مادهای جانبی با نام کتون میشود. طبیعی است که هر فرد باید برای زنده ماندن و سوخترسانی به بدن خود غذا مصرف کنید. این امر سبب حفظ کارکرد طبیعی بدن فرد میباشد. منبع مهم برای سوختوساز بدن انسانها گلوکز میباشد این ماده در کربوهیدراتهایی مانند ماکارونی و نان وجود دارد. سوختوساز بدن سبب تبدیل این کربوهیدراتها به قندهای ساده و یا ذخیره آن در کبد میشود. این ذخیره برای سوخت ساز بدن در مواقع لازم مورد استفاده قرار میگیرد.
بعد از عمل لاغری فرد باید تا چند روز غذا مصرف نکرده و فقط آب و مایعات استفاده کند. با کاهش گلوکز بدن به طرف بهرهگیری از منابع دیگر سوختوساز یعنی چربی میرود. به تجزیه ذخیره چربی بدن کتوز گفته میشود. این حالت به جز اثر مفید خود ممکن است عوارض جانبی منفی نیز در بر داشته باشد. یکی از ماده جانبی این فرایند تشکیل مادهای با نام کتون است. کتون به نوبه خود در بد بو شدن تنفس فرد نقش دارد. در این حالت استون تولیدی در کبد فرد وارد ریه او میشود.
سپس ماده استون وارد هوای آلوئولی شده و با بازدم فرد میشود. بازدمی که در آن کتون وجود دارد به نفس کتوزی یا نفس شیرین معروف میباشد. این نوع تنفس برای عدهای غیرقابلتحمل و برای عدهای دیگر بوی خوشی شبیه به بوی صمغ میوههای آبدار است. برای غلبه بر این مشکل و البته عدم تداخل با فرایند لاغری چند راه وجود دارد. مورد اول افزایش مقدار پروتئین در رژیم غذایی روزانه فرد میباشد. دومین مورد افزایش کربوهیدرات در رژیم غذایی روزانه فرد است. استفاده از این دو ماده زمانی است که پزشک به فرد جراحی شده اجازه استفاده از مواد غذایی دهد.
درمان بوی بد دهان پس از جراحی اسلیو معده:
- فرد باید مقادیر کافی از آب و مایعات بنوشد.
- یک راه خوب و قدیمی دیگر زدن مسواک بعد از هر وعده غذایی است. مکمل این روش کشیدن نخ دندان میباشد. همچنین معمولا باکتریها و مواد غذایی بر روی سطح زبان فرد جمع میشود. برای رفع این مشکل بعد از عمل جراحی فرد باید بهطور منظم زبان خود را تمیز و مسواک بزند.
- جویدن آدامس بدون قند در تولید بزاق که کاهش بوی ب دهان نقش مهمی دارد.
- در مطالعاتی که در زمینه رفع بوی بد دهان انجام شده به نقش مفید دارچین اشاره شده است. این فایده از طریق کاهش باکتریهای موجود در دهان افراد است. برای استفاده از خواص دارچین فرد میتواند از دارچین بهطور مستقیم، استفاده در چای و دمنوشها بهره بگیرد. یک راه ساده دیگر استفاده از آدامس دارچین میباشد که سبب خوشبو شدن تنفس فرد میشود.
- استفاده از خلال دندان برای تمیز کردن کامل دهان از مواد غذایی .
- ویزیت منظم توسط دندانپزشک برای شناسایی مشکلات لثه و پوسیدگی دندان. از طرف دیگر با این عامل برای بوی بد دهان توسط دندانپزشک فرد رد خواهد شد. در این حالت فرد باید به توصیههای دیگر برای بهداشت دهان خود عمل کند.
عفونت بعد از عمل اسلیو معده
در اکثر موارد بوی بد دهان با راههایی که معرفی کردیم برطرف میشود. در موارد جزئی این ممکن است بوی بد دهان هنوز از میان نرفته باشد. در این حالت مشکلات دیگری نظیر عفونت، بیماریهای کلیوی یا بروز مشکلات حاد کبدی میتواند زمینهساز بوی بد دهان باشد. اگر استفاده از مقادیر کافی آب بهطور روزانه و رعایت بهداشت دهان و دندان بر مشکل بوی بد دهان غلبه نکرد، نیاز است که فرد به پزشک معالج خود مراجعه و در این زمینه از مشورتهای وی بهره گیرد.
همچنین فرد باید بداند که بروز بوی بد دهان بعد از عمل جراحی اسلیو معده موقتی میباشد. معمولا با بازگشت کربوهیدراتها و سبزیجات به رژیم غذایی فرد این مشکل رفع میشود.این امر در بازه زمانی 5 هفتهای بعد از عمل جراحی اسلیو معده رخ میدهد. ورود غذاهای جامد ولی دارای قوام نرم مشکل بوی بد دهان را رفع میکند. از این غذاهای نرم در بالاتر نام برده شده است.
افراد یک ماه از بوی بد دهان رنج برده ولی شاید برای همیشه از شر بیماری چاقی راحت میشوند. لذا این افراد با آگاهی و پذیرفتن این عوارض جانبی عمل اسلیو معده را انجام میدهند. در این حالت هزینه و اثربخشی عمل مطرح میشد. برای این منظور وجود پزشکی مسئولیتپذیر، آگاه و صادق مفید میباشد. پزشکی که نگرانی مراجعهکننده را رفع و نحوه انجام عمل و مشکلات بعد از آن را تشریح کند.
جراح فلوشیپ فوق تخصصی چاقی دکتر آذرپیکان
دکتر علیرضا آذرپیکان فلوشیپ فوق تخصصی جراحی لاغری و لاپاراسکوپی پیشرفته، جراح چاقی از دانشگاه تهران،رتبه برتر بورد تخصصی و نفر اول آزمون فلوشیپ جراحی سرطان
برای دیدن ویدیو جراحی چاقی دکتر آذرپیکان به این سایت مراجعه کنید